Борщівська

міська рада

ОФІЦІЙНИЙ САЙТ

 

 

 

 

 

 

Карантин змінив звичний розпорядок дня школярів. Але не варто втрачати час, коли є стільки можливостей навчатися й розвиватися онлайн.
До уваги дітей та батьків учнів закладів освіти Борщівської громади, з 6 квітня на телебаченні стартує масштабний проєкт «Всеукраїнська школа онлайн». Найкращі вчителі України вестимуть в телеефірі уроки для 5 – 11 класів.
За кожним класом закріплять відповідний телеканал, а також затвердять розклад уроків, які будуть доступні у Facebook та YouTube.
Дистанційно школярі зможуть вивчати такі предмети: хімія, фізика, біологія, географія, українська мова та література, англійська мова, історія України та світу, алгебра, геометрія і навіть спортивні руханки.
Окрім обов’язкової програми, можна спробувати і різні цікаві курси. Нові навички знадобляться у майбутньому. Головне, щоб діти були у безпеці.
Будьте здорові і бережіть та своїх рідних. Разом ми сильніші.

 

Спільно із Міністерством соціальної політики, Урядом, за підтримки Офісу Президента, разом з Інститутом розвитку громадянського суспільства імені ГолдиМеїр, Інститутом психіатрії КНУ імені Тараса Шевченка ми починаємо роботу з підтримки українців у час, коли ми всі об’єднуємось для боротьби із поширенням коронавірусної інфекції.

Понад ста операторів, серед яких працівники Фонду соціального страхування України, волонтери та професійні психологи нададуть усю необхідну інформацію: стан фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, особливості виплат за лікарняними у період накладеного карантину, додаткові виплати від Фонду на час пандемії тощо.

Якщо людині потрібна психологічна підтримка, аби впоратись із тривожністю та стресом через надзвичайну ситуацію – їй допоможуть кваліфіковані оператори з багаторічним досвідом роботи у галузі психічного здоров’я.

Гуртуємось, аби допомагати один одному.

Лінія соціальної довіри ФССУ: 0-800-501-892.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

www.fssu.gov.ua

 

 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ 
органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання та громадянам по проведенню заходів з дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19

 

 Основні терміни

Дезінфектанти - хімічні засоби різноманітного походження, складу та призначення, що викликають загибель або припинення життєдіяльності мікроорганізмів і вірусів.

Дезінфекція - процес знищення більшості патогенних мікроорганізмів

Деконтамінація (Знезараження) - процес обробки, при якому відбувається видалення збудників інфекційних захворювань, в результаті чого використання обробленого предмета стає безпечним (очищення, дезінфекція, стерилізація).

Детергенти - хімічні засоби, що мають високу поверхневу активність та, в зв'язку з цим миючими, дезінфікуючими а також розчинними властивостями.

Інфекція (інфекційний процес) - складний процес взаємодії збудника та макроорганізму в певних умовах навколишнього та внутрішнього середовища, якому притаманний розвиток патологічних захисних та компенсаторних реакцій.

Очищення - процес видалення видимого пилу, бруду, органічних матеріалів та інших сторонніх матеріалів. Звичайно проводиться водою з милом, детергентами або ферментними продуктами. Очищення передує дезінфекції та стерилізації.

Вступ

       Коронавіруси (сімейство Coronaviridae) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.

        Механізми передачі інфекції - повітряно-крапельний, контактний, фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і заключну) дезінфекцію. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, зареєстровані в установленому порядку. В інструкціях по застосуванню цих засобів вказані режими для знезараження об'єктів при ентеровірусних інфекціях.

        Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп:
0,2%-0,5% галоїдовмісни препарати  (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «Дез Таб», «Дезанол Хлор», «Хлорантін Актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-Плюс»),  киснеактивні (перекис водню озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) -  ( Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти  (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі , а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт  та інші). Склад діючих речовин зазначено в Інструкціях по застосуванню.

Профілактична дезінфекція

          Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникнення і розповсюдження збудника COVID-19. Цей захід проводиться в місцях масового перебування людей (агроринках, вокзалах, транспортних засобах, супермаркетах),  на підприємствах, в установах, на територіях і т.д., де це захворювання відсутнє, але є реальна загроза його занесення ззовні. Включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання та дезінфекції. Для дезінфекції хімічними речовинами застосовують найменш токсичні засоби. Заходи припиняються через 5 днів після ліквідації загрози занесення збудника.

Способи дезінфекції

  1. МЕХАНІЧНИЙ - застосування механічних прийомів видалення збудників інфекційних захворювань (провітрювання, миття ).
  2. ФІЗИЧНИЙ - застосування високої температури. Низькі температури на патогенну мікрофлору не діють, тільки затримують ріст і є консервантом.
  3. ХІМІЧНИЙ - хімічна реакція між вірусом і дезінфектантом, що використовується для дезінфекції. Всі хімічні речовини, які згубно діють на мікробну клітку називаються ДЕЗІНФЕКТАНТАМИ. Хімічний спосіб дезінфекції заснований на забезпеченні контакту між мікробною кліткою й хімічною речовиною

       Для проведення вказаних заходів керівникам органів місцевого самоврядування рекомендовано створити добровільні дезінфекційні загони.

    Дезінфекція поверхонь і території у громадських та житлових спорудах 

      Дезінфекція поверхонь у громадських місцях  є надзвичайно важливою ланкою в профілактиці зараження коронавірусом, тому що при акті кашлю, чханні відбувається утворення аерозолів, що складаються із дрібних крапель слини, мікроорганізмів і вірусів. Аерозолі затримуються приміщенні  до 30 хвилин і поширюються на відстань до двох метрів.

       Прибирання необхідно проводити не менше двох разів на день з використанням дезінфекційних, або миюче-дезінфекційних засобів. Під час прибирання знезаражують меблі, обладнання, крани і раковини, дверні ручки, підлогу. Знезараження проводять дворазовим протиранням або зрошенням з наступним протиранням ганчір’ям, зволоженим дезінфікуючим розчином.  Знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети.                                              

Засоби індивідуального захисту працюючих

      Для проведення дезінфекції  необхідно мати респіратори класу FFP2, FFP3 або медичну маску N 95, захисні герметичні окуляри, одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами або комбінезон з прорезиновим фартухом, шапочку, 2 пари одноразових рукавиць.

          Порядок  надягання засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, респіратор, захисні окуляри, резинові рукавиці.

          Порядок зняття засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, захисні окуляри, респіратор, резинові рукавиці. Після кожного етапу зняття засобів захисту проводиться миття і дезінфекція рук.

          Використані засоби індивідуального захисту необхідно знезаражувати та утилізовувати. У тих випадках, коли знезараження проводиться автоклавуванням, кип'ятінням, або в дезкамері, знятий одяг поміщають відповідно в баки, бікси або мішки, попередньо змочені в дезрозчині.

     Після зняття захисного костюма руки оброблюють 70% спиртом та ретельно миють у теплій воді з милом. Рекомендується прийняти душ.

       Захисний одяг після кожного застосування знезаражують автоклавуванням (1 атм., 30 хв.), замочують у 3% розчині хлораміну протягом 2-х годин, кип'ятять у 2% розчині соди (30 хв.).

Засоби для проведення дезінфекції

        Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні установки, мото та ранцеві оприскувачі, відра, ганчір’я, швабри, тощо.    Після використання прибиральний інвентар знезаражують в розчині дезінфектантів, після чого ганчір’я прополіскують і сушать.           Європейський центр профілактики та контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування COVID-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,2% гіпохлориту натрію. Розведіть його у пропорції 1:25 із використанням гіпохлориту натрію з початковою концентрацією 5% (0,4 л гіпохлориту натрію на 10 літрів води).  Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом.     Дезінфекцію приміщень (підлога, стіни), простими дерев’яними меблями, проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в концентрації 0,2% по активному хлору із розрахунку 300—500 мл/м2 при експозиції 1 год. По закінчення дезінфекції приміщення обов’язково провітрюють.

Гіпохлорит кальцію є також універсальним дезінфікуючим засобом. Випускається в бочках по 50 і 100 кг, в 2,2 рази сильнішої дії хлорного вапна. Для дезінфекції  води застосовують 6,0-12,0 г препарату на 1 м3 води, для дезінфекції стічних вод 200,0 на 20 л стоків. Дезінфекцію грунту, асфальту і інших об’єктів проводять розчинами гипохлориту кальцію в концентрації 1 % по активному хлору з розрахунку 1,5 л/м2.

Розрахунок приготування інших розчинів гіпохлориту натрію

Вміст активного хлору в розчині натрію гіпохлориту, %

Кількість в мл розчину гіпохлориту, необхідне для приготування 10 л робочого розчину

0,25% по активному хлору

1% по активному хлору

17

150

600

12

210

840

10

250

1000

9

280

1110

8

315

1250

5

500

2000

Дії дезінфекційної бригади

       Дезінфекційні бригади формуються із добровольців, волонтерів, місцевих медичних працівників, тощо. До їх складу 3-4 чоловіки (склад може змінюватись залежно від ситуації). Дезінфекційна бригада повинна бути оснащена усім необхідним для проведення заключної дезінфекції у місцях перебування великого скупчення людей або хворого з підозрою на COVID-19  (після його госпіталізації з місця проживання та імовірного перебування: магазин, клуб, сільська рада, автостанція, школа,тощо )  у максимально короткий термін  (спеціальним захисним одягом, дезінфекційною апаратурою, дезінфекційними засобами, ємностями для їх приготування, цератовими або пластиковими мішками та інше).

Передбачається такий порядок проведення заключної дезінфекції:

- одягання захисного одягу необхідно проводити перед приміщенням, де буде проводитись заключна дезінфекція;

- апаратуру та необхідні дезінфекційні розчини готують також за межами приміщення, де буде проводитись заключна дезінфекція. У приміщеннях, де буде проводитись дезінфекція, необхідно закрити вікна та двері;

- щедро зрошуючи дезінфекційним розчином шлях поперед себе (починаючи з вхідних дверей), до приміщення входять дезінфектори. Один дезінфектор залишається зовні для приготування додаткової кількості дезінфекційних розчинів;

- знезараження стін, меблів, побутових предметів, посуду, білизни, санітарно-побутових установок та інше, проводять з використанням дезінфекційних засобів, передбачених діючими інструкціями методом протирання;

- знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети для чого використовують сухе вапно з розрахунку 1 кг на кв. м., 1% хлорно-вапняне молоко;

- по закінченні роботи, захисний одяг замочується у дезінфекційному розчині та у прогумованих мішках направляється на дезінфекцію.

Керівникам підприємств необхідно:

  • Проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення симптомів захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції серед працівників.
  • Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування населення.
  • Роздрукувати або оновити інформаційні постери з профілактики інфікування і поширення коронавірусу із заходами зниження ризику інфікування (техніка миття рук, обробка рук спиртовмісними антисептиками).
  • Забезпечити наявність рідких миючих засобів, одноразових паперових рушників, спиртовмістних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, сфер обслуговування, закладах освіти та культури.
  • Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (медична маска) для кожного працівника, який виходить на маршрут або працює в зонах контакту з розрахунку 1 маска на 3 години роботи. Для утилізації одноразових масок повинні бути передбачені спеціальні урни.
  • Заклади торгівлі, культури, освіти та підприємства всіх форм власності повинні бути забезпечені настінними диспенсерами з антисептиками для рук. В приміщеннях повинні проводитися регулярні провітрювання.
  • Проводити 4- х разове протирання дезінфікуючим засобом столів, телефонів, клавіатур, підвіконь, дверних ручок.
  • Проводити 2 разове вологе прибирання приміщень із застосуванням вищевказаних дезінфікуючих середників.

З метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом Covid-19, керівникам закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі, незалежно від їх підпорядкування і форми власності, необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:

-        проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;

-        забезпечитипрацівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами,засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), латексними та одноразовими поліетиленовими рукавицями, провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;

-        забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1,5 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;

-        збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів не менше двох - чотирьох разів на день(вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями - ручки дверей, барні стійки, місця сидіння, раковини, тощо) згідно графіку, який  має бутипоряд з режимом роботи.

-        дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень (не менше 4 рази на день)згідно графіку, який  має бути поряд з режимом роботи;

-        не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

-        в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;

-        обмежити кількість відвідувачів з розрахунку 1 на 10 кв.метрів;

-        забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки, тощо);

- виділити і промаркуватиприбиральний інвентар згідно вимог ( для  прилавків, обладнання, туалету, підлоги, тощо), в т.ч. для проведення дезінфекції;

-        забезпечити дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту, тощо.

 Профілактичні заходи для відвідувачів

-        забезпечення вхідного санітарного контролю;

-        забезпечення можливості використання спиртовмісних  антисептиків для відвідувачів;

-          відвідувачі повинні бути в масках;

-        забезпечення відвідувачів достатньою кількістю одноразових серветок ( при видачі меню на виніс).

 Вхідний санітарний контроль

Забезпечення вхідного санітарного контролю працівниківздійснюється шляхом:

- візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання – кашель, чхання, нежить);

- у разі необхідності, проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром, при наявності);

У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.

Використання дезінфікуючих засобів

Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо)для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполукчи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).

 Критерії розподілу об’єктів дезінфекції закладів громадськогохарчування, продовольчої торгівлі за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції

Ступінь ризику інфікування

Об’єкт дезінфекції

Спосіб дезінфекції

Високий

посуд, кухонне приладдя

протирання, зрошування, замочування та занурення

шкіра рук персоналу

миття рук з милом або спиртовмісним антисептиком

Середній

поверхні робочих столів, обладнання тощо

протирання, зрошення

поверхні, що контактують з відвіду­вачами (столи, стільці, вітрини тощо)

протирання, зрошення

Низький

підлога, стіни, меблі тощо

протирання, зрошення

 Особливості продажу окремих груп товарів

 Харчові продукти повинні бути фасовані, якщо для продажу надійшли не фасовані продукти у великих упаковках (крупи, цукор, макаронні вироби, борошно тощо), продавець, викладаючи товар для продажу, фасує його. Зважування проводиться оператором ринку в присутності споживача.

У   разі  відпуску   товарів,  що  не  мають  фабричної  упаковки (тістечок, відкритих цукерок, вагового печива та інших), проводять працівники оператора ринку у   чисту   тару   (пакети,  коробки,  папір),  з  обов'язковим застосуванням щипців, лопаток, совків та іншого інвентарю.

 До  продажу  поштучно  дозволяються  сорти цукерок, які мають фабричну упаковку.

Фрукти, овочі, які не піддаються термічній обробці повинні бути захищені від будь-якого забруднення, накриті поліетиленовою плівкою, викладені від покупця на віддаль 1,5 м, фасовані в плівку, тощо.

Забороняється  відпуск  не упакованих товарів, або які фасуються продавцем, в тих самих латексних рукавицях, в яких   проводять  розрахунки  за  готівку (приймають гроші).

Для  відпуску ковбасних виробів, твердого сиру, та ін., які фасуються продавцем, необхідно використовувати одноразові поліетиленові  рукавиці поверх латексних, які після порціонування  викидають в спеціальний контейнер, розрахунок готівкою проводять в латексних рукавицях, які після цього обробляють антисептиком . В кінці робочого дня латексні  рукавиці дезінфікують і утилізовують.

Якщо ви у період установлених карантинних обмежень на території Борщівської ОТГ здійснюєте роздрібну торгівлю продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, а також провадите банківську та страхову діяльності ЗОБОВ’ЯЗАНІ відповідно до рішення КМУ від 23.03.2020 (Протокол №10) забезпечити режим роботи з розрахунку один відвідувач на 10 кв. метрів площі торгівельного (операційного залу) та умови дотримання дистанції між ними не менш як 1,5 метра із встановленням спеціальних позначок.
Нагадуємо, що Законом України від 17.03.2020 № 530 – ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення корона вірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та доповнено його статтею 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей). Суму штрафу, згідно зазначеної статті від 17000 до 34000 грн.
Уповноваженими посадовими особами на складання протоколів про адміністративні правопорушення і надалі продовжується робота щодо контролю за роботою суб’єктів господарювання на період установленого карантину.